Search

Loading...

Translate

20 April 2014

Arkeologu i parë shqiptar, Dr.Yzeir Ismaili

Foto te Vlores (2)
Foto te Vlores (2)
Vlorë, 19 prill/ATSH-Harilla Koçi/.-Arkeologu vlonjat, Dr.Yzeir Ismaili, cilësohet si personaliteti i parë që punoi në këtë fushë në Shqipëri. Gjithashtu, studiuesit përcaktojnë se ai është arkeologu i parë shqiptar, madje edhe ballkanas, që ka marrë titullin doktor i shkencave në këtë fushë, aq më tepër në një universitet me emër, siç është ai i Bolonjës(Itali). Emri dhe figura e Dr. Yzeir Ismailit, janë mbajtur në hije. Kjo ka bërë që ai të mos njihej aspak si njeriu që ndërtoi bazat e arkeoogjisë shqiptare, duke qenë njëkohësisht edhe drejtori i parë i muzeut të parë arkeologjik në vendin tonë, që ishte ai i Vlorës.
Në fakt edhe sot, të dhënat për aktivitetin e tij janë të pakta. Ato përmblidhen vetëm me periudhën mes viteve 1937-1939, kur ai drejtoi këtë institucion të kulturës në vendin tonë. Studiuesit e vlerësojnë këtë periudhë si një moment tepr të rëndësishëm kur, shkenca e arkeologjisë shqiptare nisi të hidhte hapat e para. Në qendër të saj ishte Dr.Yzeir Ismaili, i cili ishte kthyer nga Universiteti i Bolonjës, me një nivel kualifikimi që konsiderohet i jashtëzakonshëm për kohën dhe në një fushë që, në vendin tonë, ishte pothuajse e palëvruar. Në fakt, ishin arkeologët e huaj si italiani Ugolini, apo francezi Leon Rei, që kishin realizuar gërmimet e para, respektivisht në Butrint e Apoloni. Por, Dr.Yzeir Ismaili, sipas studjuesit Fari Shaska, hodhi bazat e para të shkencës së arkeologjisë shqiptare. Madje, aktiviteti i tij si arkeolog i mirëfilltë, nisi në një institucion ku ruheshin, mes të tjerash, vlera të historisë shqiptare, të zbuluara nga Rei në kodrat e Apolonisë.
Ismaili, punoi me përkushtim e pasion për të plotësuar muzeun arkeologjik të Vlorës, që ishte vendosur në godinën ku, dikur, kishte rezidencën qeveria e Ismail Qemalit. Ai arriti të krijonte profilin e një muzeu që evidentonte vlerat e historisë kombëtare. Mbrojtja dhe shtimi i këtyre vlerave në muzeun arkeologjik të Vlorës, përcaktohen si karakteristika mjaft të rëndësishme në profilin shkencor të Dr.Yzei Ismailit, i cili shpalosi dimensionet e një intelektuali ndër të më shquarit e kohës, të një arkeologu të përkushtuar, i ndërgjegjshëm për rolin e kësaj dege në historinë e vendit. Në këtë mision fisnik të tij, ai u mbështet edhe nga arkeologu i njohur francez, Leon Rei, apo Justin Godard.
Ismaili u angazhua në gjetjen dhe grumbullimin e objekteve arkeologjike që ndodheshin në institucione të tjera, apo në familjet e qytetarëve, gjë që krijoi kushtet për të pasuruar fondin muzeal. Ndërkohë, patriotizmi dhe atdhetarizmi i tij, i reflektuar në rezistencën ndaj pushtimit italian dhe atij gjerman, konsiderohen si pjesë e staturës së Dr.Yzeir Ismailit, i cili u pushkatua nga nazistët në 10 gusht të vitit 1944, së bashku me avokat Skënder Muçon e Zako Mezinin.
Historiani vlonjat, Fari Shaska, thotë se Yzeir Ismaili ka lindur në vitin 1903 në fshatin Tragjas, 20 km në jug lindje të qytetit të Vlorës, ku përfundoi edhe shkollën fillore. Rruga e mëtejshme e shkollimit të Ismailit në institucione arsimore të njohura në Itali, lidhen me një mësues italian të këtij fshati me emrin Riço, i cili vlerësoi zellin dhe talentin e nxënësit të tij. Në këto kushte, Ismaili niset për në Napoli ku kreu gjimnazin klasik të këtij qyteti në degën shkencore. Rrugëtimin e tij drejt shkencës, Yzeir Ismaili e vazhdoi në Universitetin e Bolonjës, ku përfundoi studimet në degën e histori-arkeologjisë. Në këtë universitet të njohur, në vitin 1934 Ismaili mori titullin shkencor Doktor i Shkencave Arkeologjike, duke qenë jo vetëm shqiptari i parë, por edhe ballkanasi i parë që fitonte një kualifikim të një niveli të tillë në arkeologji. “Ishte i pari shqiptar, që kthehej në vendin e tij me profesionin e arkelogut. Ishte i pari shqiptar,që mbrinte në vendlindjen e tij me titullin shkencor “Doktor në Shkencën e Arkeologjisë”. Ishte i pari ballkanas ,që mbrojti doktoraturën në arkeologji. Ishte një student i shkëlqyer”, shprehet Shaska..
Ky detaj, i konfirmuar vite më parë për ATSH-në edhe nga vajza e Dr.Yzeir Ismailit(Alimerko), Serria, e cila nuk jeton më, përkon me vitin 1929 kur, ai është kthyer nga Italia në Vlorë. E moshuara tregonte se, babai i saj u kthye nga Italia me diplomën e arkeologut.
Fillimisht, në vitin 1934 Ismaili u emërua si mësues i historisë dhe më pas si nëndrejtor në shkollën e mesme Tregtare mjaft e njohur në qytetin e Vlorës dhe më gjerë. Dy vite më pas, me dekretin nr.52 të datës 28 shkurt të vitit 1936, emërohet nëndrejtor i kësaj shkolle ku drejtor i saj ishte Naun Stërralli, mësues i matematikës Imer Sharra etj.
Por, ëndrra e ish studentit të Bolonjës mbetej arkeologjia, pothuajse e palëvruar në Shqipëri. Do të duhej të priste edhe pak kohë që ai të konkretizonte këtë ëndërr të tij. Kohëpritja për t’u gjendur në profesionin e tij të fushës, ku rrinte ende në hije diploma e arkeloogut, merr fund në vitin 1937. Në godinën ku sot është Muzeu Kombëtar i Pavarësisë dhe që kishte shërbyer si rezidenca e qeverisë së Ismail Qemalit, u ngrit Muzeu Arkeologjik , i pari i këtij lloji në vendin tonë. Ja si e përshkruan këtë moment, muezologu i njohur vlonjat, Novruz Bajrami: “Pesha që zinte Vlora në historinë e Shqipërisë, veçanërisht protagonizmi i këtij qyteti në periudhën e Pavarësisë Kombëtare, u konsideruan faktorë të mjaftueshëm që, këtu të çelej e të funksiononte një muze kombëtar, me profil historik. Përpjekjet u konkretizuan në tetor të vitit 1936, kur në qytetin e Vlorës u ngrit muzeu arkeologjik. Për shkaqe simbolike ky muze u vendos në godinën ku kishte ushtruar funksionet e veta Qeveria e Ismail Qemalit, atje ku sot është Muzeu Kombëtar i Pavarësisë. Ne këtë muze, që u drejtua për disa vite nga arkeologu i parë shqiptar, Yzeir Ismaili, u ekspozuan statuja, objekte qeramike, elementë dekorativë etj, të cilat ishin grumbulluar në Apolloni, Bylis, e në zona përreth qytetit të Vlorës. Në mjediset e këtij instiucioni u vendos edhe statuja e famshme e Vashës së Vlorës”. Në atë godinë ku ishin gjetjet e Lein Reit në kodrat e qytetit antik të Apolonisë, si dhe të qendave të tjera ilire, Yzeir Ismaili emërohet drejtori i parë i saj.
Puna dhe përkushtimi i tij si drejtor i Muzeut Arkeologjik të Vlorës në periudhën 1937-1939, u konkretizuan në krijimin e një institucioni muzeal me profil bashkëkohor, të plotë dhe pasqyrë e historisë kombëtare. Gjatë kohës që ka qenë drejtor i këtij muzeu është marrë me grumbullimin e objekteve arkeologjike që ndodheshin nëpër institucione apo në banesat e qytetarëve. Me angazhim dhe pasion në një terren të panjohur, ai hodhi bazat e arkeologjisë shqiptare që deri në atë periudhë reflektonte në këtë institucion të vetëm që ishte krijuar në qytetin e Vlorës. Koha e shkurtër, që punoi në krye të këtij institucioni dhe në vetë profesionin e arkeologut, ishte mjaft intensive. Çdo objekt që pasuronte eksponatet e muzeut ishte një copëz e historisë. Yzeir Ismaili hodhi bazat e shkencës së arkeologjisë shqiptare, jo thjesht në ndërtimin e profilit të këtij muzeu, por duke e shndërruar atë në një pikë referimi për të kohën dhe të ardhmen e arkeologjisë.
Në 7 prill të viti 1939, në këtë godinë u hodh një bombë dhe mjaft nga objektet arkeologjike humbën, ose u dëmtuan.Yzeir Ismaili, ndërtoi inventarin e humbjes së tyre objekteve ndërkohë që, i mbështetur edhe nga të njohurit Leon Rei e Justin Godard, bëri një protestë të ashpër për këtë ngjarje në gazetat e kohës.
Ja çfarë thotë arkeologu Ilia Çano. “Emri i Yzeir Ismailit është lidhur ngushtësisht me krijimin e shkollës së arkeologjisë shqiptare. Në vitin 1936, Muzeu i Arkeologjisë, emërtohej “Muzeu Zogu 1”. Por, fillimet e tij, ishin në vitin 1928 kur banesa e Eqrem bej Vlorës ishte njohur si një muze arkeologjik. Kur erdhi Ugolini, gjeti objekte të zbuluara në Bylis, Amantia, Orik. Nga gërmimet e Leon Reit, në Apoloni u gjetën buste dhe statuja të cilat u vendosën në këtë muze kombëtar ku, drejtori parë i saj ishte arkeologu Dr. Yzeir Ismaili”.
Pak pas pushtimit të vendit, në 28 dhjetor të vitit 1939 Yzeir Ismaili u transferua në Korçë, ku u emërua drejtor i Liceut të këtij qyteti. Me largimin e tij, nga Muzeu Arkeologjik, ky institucion u bastis dhe prej tij, u zhdukën vlera të jashtëzakonshme të arkeologjisë. Ja si e përshkuan këtë moment muzeologu Novruz Bajrami: në vitin 1939, u rregjistrua një nga grabitjet më të mëdha të këtij muzeu. Këtij akti, ju nënshtruan objektet më me vlerë të tij, të cilat u përvetësuan dhe u zhdukën nga të huajt. Mes këtyre objekteve, u zhduk edhe statuja e famshme e Vashës së Vlorës, ose siç quhet ndryshe, “emblema e qytetit”, fati i së cilës, për shumë vite me rradhë, nuk dihej. Sot ekziston vetëm inventari i objekteve të grabitura dhe një pjesë e fotove të tyre.
Pavarësisht, larg qytetit të tij, Yzeir Ismaili, kthehej herë pas here në Vlorë. Në një nga këto udhëtime në vitin 1942, ai mori pjesë në demonstratën antifashiste të qytetit të vet, ku u identifikua si një nga protagonistët e saj. Pas një hetimi disa mujor ai u arrestua në qytetin ku punonte prej vitit 1939 dhe u internua në një nga ishujt e Italisë.
Së bashku me avokat Skënder Muço e Zako Mezini, Yzeir Ismaili u arrestua nga nazistët gjermanë në gusht të vitit 1944, në afërsi të urës së Izvorit, pranë fshatit Tragjas dhe në datën 10 gusht u pushkatuan në afërsi të fshatit Bubullimë(Lushnjë).
-Tregimi i vajzës së vet-
Foto te Vlores Yzeir Ismaili me te bijen
Foto te Vlores Yzeir Ismaili me te bijen
Disa vite më parë, duke e përshkruar këtë moment, vajza e Yzeir Ismailit atëhere 12 vjeçare, dëshmitare e kësaj ngjarjeje së bashku me gjyshen e vet, më tregonte.
“Në gusht të vitit 1944 u nisën nga Korca, ku babai kryente detyrën e drejtorit të Liceut, për në vendlindje ku ndodheshin të afërmit. Qëndruam disa ditë në Dukat tek halla. Në 10 gusht babai duhej të shkonte në Vlorë për t’u interesuar për fatin e xhaxhait, që kishte humbur jetën në internim i burgosur nga gjermanët. Udhëtuam me kamionin e një shoferi nga Vlora. Automjeti ishte mjaft i vjetër. Në karrocerinë e tij, dukeshin mbeturinat e gëlqeres, që duhej të ishte transportuar ato ditë. Përveç saj dhe babait, ndodhej edhe gjyshja, rreth të 70-ave. Gjatë rrugës qëndruam dy herë, për shkak të një defekti në motorr. Kur arritëm në afërsi të Urës së Izvorit, në qiell u shfaq një aeroplan gjerman. Kamioni qëndroi. Udhëtarët u munduan të fshiheshin ku të mundeshin. Qëndruam kështu për aq kohë sa mjeti fluturues u largua. U rikthyem sërish për të vazhduar udhëtimin. Në kamion ndodheshin edhe Skënder Muçoja e Zako Mezini, të cilët kërkoheshin nga pushtuesit. Në afërsi të urës na ndali një patrullë gjermane. Nuk do ta harroj oficerin gjerman. Ishte i shkurtër dhe mbante syze. Ishte mjaft i prerë dhe i ashpër. Zbritën të gjithë njerëzit nga makina. Oficeri, që duhej të kishte informacion të saktë, urdhëroi të ndaheshin. Skënder Muçoja, babai, Zako Mezini dhe unë, së bashku me gjyshen, na veçuan. Të tjerët qëndruan më vete. Pasi na kontrolluan, ne na morën me një makinë të vogël, ndërkohë që të tjerët i hypën në një kamion. U ngjitëm në një kënd të fshatit Tragjas ku, gjermanët kishin vendqëndrimin e tyre. Na vendosën në një çadër të madhe. Pastaj, nisën t’i merrnin në pyetje. Unë dridhesha dhe qaja. Isha pak muaj më shumë se 12 vjeçe. Gjyshja mundohej të më qetësonte. Babai po ashtu. Por, ai qëndronte mjaft i qetë. Pas disa orësh, na morën të gjithëve me makina dhe na çuan në Vlorë, në komandaturën gjermane që ishte afër Kombinatit në Skelë. Na futën në dy dhoma biruca, që kishin qymyr. Mua dhe gjyshen na ndanë nga babai. Unë isha mjaft e trembur. Skënder Muçoja më mori pranë dhe duke më përkëdhelur kokën më tha se, unë do të shpëtoja. Ai më la porosi që të njoftoja një mikun e tij për arrestimin e tyre. Kjo ishte edhe biseda e fundit me të. Nuk u takuam më as me babanë. Natën na morën të gjithëve për të na çuar në Tiranë, ndërkohë që ata të tre i kishin nisur më parë, por i kishin pushkatuar rrugës, në afërsi të fshatit Bubullimë(Lushnje)”./z.t/ http://www.ata.gov.al/vlore-arkeologu-i-pare-shqiptar-dr-yzeir-ismaili-95656.html

Nisin ditët e turizmit shqiptar në Kosovë, një iniciativë e ambasadës shqiptare në Kosovë, që synon njohjen dhe promovimin e resurseve të përbashkëta turistike mes dy vendeve tona

pogradec
Pogradec
TIRANE ,19 Prill/ATSH/- Nisin ditët e turizmit shqiptar në Kosovë, një iniciativë e ambasadës shqiptare në Kosovë, që synon njohjen dhe promovimin e resurseve të përbashkëta turistike mes dy vendeve tona. Sot në Komunën e Gjakovës do të prezantohet Pogradeci, ku do të organizohet takimi mes kryetarëve të bashkive respektive Mimoza Kusari Lila dhe Artan Shkëmbi, së bashku me përfaqësues të biznesit.  Aktivitetet e përbashkëta do të vijojnë në pallatin e kulturës, ku do të prezantohet për publikun filmi dokumentar “Pogradeci Turistik”. Për pjesëmarrësit do të jepet koncert me këngë e valle pogradecare, do të zhvillohen takime B2B mes operatorëve të turizmit dhe biznesit të ndërtimit dhe do të vizitohet ekspozita e piktorit Anastas Kostandini. Ky event mbështetet nga Ministria e Zhvillimit Urban dhe Turzmit në kuadër të nismës për krijimin e paketës së përbashket turistike Shqipëri-Kosovë. Ditet në vijim do të organizohen aktivitete mes dy bashkive të tjera. Nisma Ditët e Turizmit Shqiptar synon prezantimin e ofertës turistike shqiptare në tregun kosovar në prag të çeljes së sezonit turistik 2014, por edhe njohjen e vlerave tona kulturore dhe pasurive natyrore si dhe rritjen e bashkëpunimit mes bizneseve./a.gjonaj/ /a.ke/ http://www.ata.gov.al/nisin-ditet-e-turizmit-shqiptar-ne-kosove-95719.html

Gjirokastër, grabiten 11 armë të Mesjetës në muzeun e ri tek Kalaja

Gjirokastër, grabiten 11 armë të Mesjetës në muzeun e ri tek Kalaja
20 Prill 2014 - 11:17
GJIROKASTER-Në Gjirokastër është vjedhur gjatë natës Muzeu i ri te kalaja. Sipas të dhënave që jep policia e Gjirokastrës janë vjedhur 11 armë të periudhës mesjetare, katër pushkë, katër pistoleta dhe 3 shpata. 

Ende nuk është e qartë si grabitësit kanë mundur të hyjnë deri në muze, pasi objekti i kalasë ruhet në masa të forta sigurie nga policia private. Policia e cila ka mbërritur menjëherë në vendgjarje duke nisur hetimet për zbulimin e autorëve. 

(d.b/BalkanWeb) http://www.balkanweb.com/kultur%C3%AB/2691/gjirokaster-grabiten-11-arme-te-mesjetes-ne-muzeun-e-ri-tek-kalaja-184202.html

Turistët francezë, Premçi:Procedim përgjegjësve
19 Prill 2014 - 20:17
SHKODER- Pas deklaratave të drejtorit të përgjithshëm të Emergjencave Civile Shemsi Premçit për nisjen e procedimit penal ndaj drejtuesve të rrugëve rurale dhe nacionale në Shkodër, ka ardhur edhe reagimi i kreut të këtij institucioni, Dedë Tonaj. Premçi kërkoi procedim penal, pasi sipas tij drejtuesit e Drejtorisë Rrugore Rajonale dhe Rurale kanë treguar mungesë përgjegjësie në punë për zhbllokimin e 8 turistëve dhe 6 banorëve në Qafë Thore, në aksin Bogë-Theth në Malësi të Madhe.

Drejtori i Rrugëve Rurale Shkodër, Dedë Tonaj e ka cilësuar si show mediatik zhbllokimin e francezëve, ndërsa theksoi se deklaratat për procedime penale nuk qëndrojnë, pasi nuk është konsumuar element penale.

Ditën e djeshme, për disa orë 8 turistë francezë dhe 6 banorë të Thethit mbeten të bllokuar në “Qafë Thore” si pasojë e reshjeve të dëborës dhe ortekëve, ndërsa vetëm ndërhyrja e Drejtorisë së Përgjithshme të Emergjencave Civile bëri të mundur zhbllokimin e turistëve.

Redaksia Online
(e.s/shqiptarja.com)
 - See more at: http://www.shqiptarja.com/aktualitet/2731/turist-t-francez--prem-iprocedim-p-rgjegj-sve-tonaj-show-mediatik-210610.html#sthash.CgQZg5fQ.dpuf

18 April 2014

Agjencia Kombëtare e Bregdetit ka nisur projektin për ndërtimin e Kullave të Vrojtimit për plazhet shqiptare kete sezon vere 2014

,Agjencia Kombëtare e Bregdetit ka nisur projektin për ndërtimin e Kullave të Vrojtimit për plazhet shqiptare, një projekt pilot që do të zhvillohet gjatë verës së këtij viti, në shtatë plazhe vendase, për të mundësuar sigurinë e pushuesve. 


“Plazhet që ne kemi menduar për t’u zgjedhur si plazhe pilot janë nga veriu në jug, Velipojë, Durrës, Golem, Vlorë, Dhërmi, Orikum dhe Sarandë. Numri i njerëzve që do të punësohen në këto është 35 vetë të cilët do të trajnohen në muajin maj. Janë përzgjedhur nga Akademia e Sporteve. Një pjesë e mirë e të përzgjedhurve janë vajza”, thotë Drejtori i Agjencisë Kombëtare të Bregdetit, Auron Tare.

Për ndërtimin e kullave të 

vrojtimit, Agjencia Kombëtare e Turizimit ka bashkëpunuar me studentët e Arkitekturës së Shqipërisë dhe Kosovës, të cilët kanë paraqitur 30 projekte, prej të cilave një juri do të zgjedhë shtatë më të mirat.

“Kullat si forma arti, kjo përzgjedhje është bërë sepse ne mendojmë që plazhet mund të identifikohen me një vepër arti”, thotë Tare.

Sipas Tares nëse projekti që do të zbatohet këtë verë do të funksionojë, në vitet e ardhshme do të shtrihet në të gjithë Shqipërinë.


/ Top Channel

Vlorë- Po zhduken pemët e rralla në Tragjasin e Vjetër

-Vëzhgim-
Tragjasi i vjeter Vlore (1
Tragjasi i vjeter, Vlore
Vlorë, 18 prill/ATSH-H.Koçi/.- Vlerat e fshatit Tragjas i Vjetër, 20 km në jug të Vlorës, i shpallur monument kulture, rrezikojnë të dëmtohen në mënyrë të pakthyeshme.
Pemët që plotësojnë mjedisin e kësaj qendre të dikurshme urbane, mes të cilave edhe drurë të rrallë dhe unikalë, siç është ilqja, po priten nga persona të papërgjegjshëm. Burime nga Drejtoria Rajonale e Monumenteve të Kulturës, thonë për ATSH-në se, pemët e rralla të këtij mjedisi historik, me vlera të rralla arkitekturore e historike, vazhdojnë të dëmtohen. Po zhduken vlera të rralla e të pakthyeshme, të cilat i japin një bukuri të veçantë këtij fshati që është edhe një nga monumentet kulturore më të spikatura në Vlorë.
Ky shqetësim që është krijuar prej vitesh është prezantuar edhe pranë Bashkisë së Orikumit dhe Ndërmarrjes së Shërbimit Pyjor, por nuk është marrë asnjë masë për të parandaluar këtë problem.
Ndërkohë, pemët e rralla priten në mes të ditës, ndërsa ruajtja e mjedisit është në kompetencë të qeverisjes vendore dhe strukturave të mbrojtjes së pyjeve.
Tragjasi i Vjetër, ndodhet në kreshtën e disa kodrinave, që shfaqen papritmas, pas kthesave të shumta, në një lartësi prej më shumë se 300 metra mbi nivelin e detit. Në hyrje të këtij fshati, që në fakt, tashmë është vetëm një mori ngrehinash gjysëm të shkatërruara, krijon një perceptim për atë që ka qenë krijuar këtu prej shekujsh. Kanë kaluar rreth 70 vjet qëkurse ky ngulim është braktisur prej banorëve të tij të dikurshëm, por këtu jeta vazhdon të jetë e gjallë.Tragjasi i vjeter Vlore (2) Ajo perceptohet në gjithë këtë mjedis, ndonëse ngrehinat janë gjysmë të rrënuara, të mbetura në këtë gjendje, pas atij momenti kur fshati u shkatërrua dhe u dogj nga pushtuesit gjermanë, në atë vit të largët të 1944-ës. Banorët u larguan prej këtu, për t’u zhvendosur poshtë në luginë, shumë më pranë bregut të detit ku është sot fshati. Por, pas lanë kujtimet e prindërve, të gjyshërve, lanë një histori shumë të pasur të ndërtuar nga këta njerëz, por edhe një traditë të shquar në ndërtim.
Tashmë Tragjasi i Vjetër ka nisur të vizitohet nga njerëzit, por edhe nga të huajt, që zbulojnë aty vlera tërheqëse të historisë dhe të traditës në ndërtim. Pak vjet më parë, një arkeolog francez që vizitoi rastësisht këtë vend, u befasua nga ajo që pa. “Është një vend përmes të cilit ju mund të tërhiqni mjaft turistë, nëse do të investoni”, u shpreh ai. Diçka është bërë në këtë drejtim Është ndërtuar rruga dhe përshtatur sheshi i fshatit. Më tej, u restauruan edhe disa objekte brenda tij, ku përfshihet edhe çezma dhe varri monumental i patriotit Alem Mehmeti. Më tej është menduar të rikonstruktohen edhe disa nga banesat më të mirëmbajtura.
Sheshi i këtij fshati, i shpallur monument kulture, është një nga elementët kryesorë referues të të gjithë mjedisit arkitekturor që përfaqësohet nga ndërtesa të vjetra që pasqyrojnë traditën e hershme të kësaj zone.
Tragjasi i vjeter Vlore (4)Projekti i restaurimit që përfundoi disa vjet më parë, ndonëse jo i plotë, ka ridimensionuar vlerat arkitekturore e historike të këtij fshati. Por, pemët e rralla që po dëmtohen përbëjnë elementë të rëndësishëm në tablonë e vlerave të tij.
Në tërësi fshati Tragjas i Vjetër, ka nisur të shndërrohet në një resurs në funksion të zhvillimit të turizmit. Ky fakt favorizohet edhe nga pozicioni gjeografik i fshatit, në zonën bregdetare të Orikumit.
Ai është vizituar gjatë muajve të verës nga qytetarë nga rrethe të ndryshme të vendit si dhe nga të huaj, turistë nga Maqedonia, Mali i Zi, Franca e Italia. Por, Tragjasi i Vjetër mund të shndërrohet në një referencë për vlerat kulturore në funksion të zhvillimit të turizmit.
Sipas historianëve ky vendbanim është ndërtuar në fund të shekullit XIV dhe fillim të shekullit XV, nga Gjergj Arianiti, babai i Donika Kastriotit.
Tragjasi i Vjetër ka një histori të pasur, që nis prej lashtësisë. Mendohet që zanafilla e kësaj qendre të banuar, të jetë diku në shekullin VI para Krishtit.
Gjatë udhëtimeve të tij, piktori i famshëm Eduard Lir, ka ardhur në Tragjasin e Vjetër, ku ka qëndruar një natë. Sipas historianëve, ai ishte mrekulluar nga natyra dhe pozicioni gjeografik i fshatit. Mendohet që ai të ketë qëndruar diku, në veri të fshatit, pranë shkollës së dikurshme dhe prej andej ka krijuar një nga tablotë e tij më të njohura./k.s/ http://www.ata.gov.al/vlore-po-zhduken-pemet-e-rralla-ne-tragjasin-e-vjeter-95044.html

Krujë: Muzeu etnografik, interesim i turistëve për banesën 250-vjecare

kruje muzeu etnografik
kruje muzeu etnografik
Krujë, 18 prill /ATSH-Gëzim Kabashi/-Turistët e huaj po shfaqin interesimin e tyre në rritje për muzeun etnografik të Krujës, i cili është vendosur në një banesë karakteristike të ndërtuar në vitin 1760.
Guida e këtij muzeu, Nurmir Ricaj, tha për ATSH-në se dhjetra turistë vendas dhe të huaj vizitojnë çdo ditë banesën 250-vjeçare, në të cilën ndodhen 1200 objekte origjinale, dëshmi e mënyrës së jetesës së popullsisë së kësaj treve në shekullin 18-19. Kohët e fundit në banesë janë kryer punime restauruese, ndërsa në bashkëpunim me agjencinë turke TIKA janë instaluar dy monitorë “touch screen”, që funksionojnë me prekje dhe që mundësojnë informimin e vizitorëve vendas dhe të huaj me një sërë elementësh historikë dhe tradicionalë të objekteve që janë ekspozuar në muze. Gjatë vizitave turistët vendas dhe të huaj mund të ndjekin në tetë ekrane televizive, shfaqjen e fotove të hershme të punishteve dhe mjeshtrave të gdhëndjes, endjes së sixhadeve apo të zejeve të tjera të trevës së Krujës. 10 manekinë me kostume popullore, të përgatitura nga etnografja Afërdita Onuzi janë pjesë e ndryshimeve pozitive në muze-tha guida Rricaj.
Muzeu etnografik i Krujës është pjesë e kompleksit muzeal në oborrin e kalasë mesjetare, së bashku me muzeun historik kombëtar “Gjergj Kastrioti Skënderbeu”. Ricaj tha se grupe turistike nga Çekia, Polonia dhe vende të tjera të Evropës kanë vlerësuar veçanërisht veglat e punës në mjediset e katit të parë, punimet e artizanëve në tavanet e odave të miqve, instrumentet muzikkore të viteve 1700 si dhe armët tradicionale.
Drejtoria e muzeve të Krujës ka financuar kohët e fundit punimet për përforcimin e banesës 250-vjeçare, si dhe përmirsimin e eksponateve të saj. Investimi e ka bërë më të sigurtë shtëpinë karakteristike brenda kalasë, e cila është kthyer në një destinacion turistik të përhershëm në qytetin historik të Krujës./z.t/http://www.ata.gov.al/kruje-muzeu-etnografik-interesim-i-turisteve-per-banesen-250-vjecare-95090.html

Panair me punime artizanale në Myzeqe

Nga ekspozita e kostumografisë myzeqare
Nga ekspozita e kostumografisë myzeqare
TIRANË,18 Prill /ATSH.N.Lena/- Në sheshin qëndror të qytetit të Fierit, u zhvillua një ditë më parë  “Panairi i punimeve artizanale” të zonës së Myzeqesë, organizuar nga Drejtoria e Turizmit pranë Keshillit të Qarkut Fier dhe Departamenti i Koordinim Zhvillimit pranë Bashkisë Fier. Në këtë panair morën pjesë 20 artizane nga qytetet Fier, Lushnje, Patos, Roskovec.
Në të gjitha punimet shprehej etnografia, arti dhe tradita shqiptare, por jo vetëm, punimet  kishin nderthurje me një stilizim modern e bashkekohorë. Vlen për t`u vlerësuar puna e organizatës joqeveritare ” Mjedisi dhe zhvillimi social” i mbështetur nga kompania e nxjerjes së naftës në Zharrës“Bankers Petrolium” e cila ka mbledhur rreth saj gra në nevojë për të gjeneruar të ardhura prej punimeve artizanale. Gjithashtu, edhe kisha katolike në prag të kremtimit të pashkëve, promovoi mjaft punime kreative ndaj të cilave u shpreh interes nga komuniteti.
Punimet artizanale që tërhoqën më tepër vëmëndje ishin kostumet popullore të trevës së Myzeqesë dhe Tiranës të  punuara nga artizane fierake.
Panairi ishte një start për këtë vit, për të vazhduar me panairin në “Ditët e Trashëgimisë Popullore” që do të zhvillohet në Shtator  të këtij viti,kjo nismë do të jetë dhe vazhdimësia për të ruajtur traditën dhe për t`i ardhur në mbështetje shtresave në nevojë dhe në vecanti gruas Myzeqare./a.g/ http://www.ata.gov.al/panair-me-punime-artizanale-ne-myzeqe-95309.html

Nisma “Miqt e Monumenteve” përhapet nëpër shkollat e venditShpallet nisma mbarekombetare Miqte e MonumenteveTIRANË,18 Prill /ATSH/-Në ditën ndërkombëtare të monumenteve, Ministria e Kulturës shpalli në të gjithë vendin nismën “Miqtë e monumenteve” në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, dhe pushtetin lokal.
Kjo nismë ka për qëllim angazhimin e nxënësve të shkollave në drejtim të mbrojtjes, ruajtjes dhe promovimit të objekteve dhe monumenteve të trashëgimisë kulturore në afërsi të shkollave të tyre.Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve3
Një inisiativ që u mbështet nga nxënës të shkollave 9-vjeçare, gjimnaze dhe studentë të Universiteteve në qytetet : Durrës,  Berat, Vlorë, Korçë, Shkodër, Gjirokastër, Orikum, Mirditë. Aktiviteti nisi në Amfiteatrin e Durrësit, me prezencën e ideatores së këtij projekti mbarëkombëtar, Ministres së Kulturës, Mirela Kumbaro, me bashkëpunimin e Ministres së Arsimit, Lindita Nikolla, me kontributin e Kryetarit të Bashkisë së Durrësit, Vangjush Dako, DRKK-Durrës dhe DAR-Durrës, etj.
Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve 1Gjatë ceremonisë që u zhvillua në një prej galerive të amfiteatrit antik të qytetit bregdetar, ministrja Kumbaro theksoi se slogani “ Të mbrojmë monumentet” vë para detyrash dhe përgjegjësish të gjithë aktorët e shoqërisë shqiptare.
Sipas Kumbaros, monumentet arkeologjike dhe historike duhet të jenë për të rinjtë jo vetëm vende soditjeje, por edhe hapësira për veprimtari kulturore të të gjitha gjinive.Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve 2
Ajo shtoi në fjalën e saj se “ Duhet një bashkëpunim më i ngushtë me të gjithë aktorët në drejtim të mirëmbatjes së aseteve historike e arkeologjike”.
Ministrja e Arsimit dhe Sportit, Lindita Nikolla tha se përfshirja e të rinjve në veprimtari në mirëmbajtjen e monumenteve mbetet mjaft e rëndësishme.
Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve 4Nisma është përshëndetur edhe nga kryebashkiaku i Durrësit Vangjush Dako, i cili pohoi se qyteti i Durrësit posedon asete të shumta historike e arkeologjike për t’u vizituar nga turistët.
Tetë shkolla të mesme të qytetit  shpallën sot në mbrojtjen dhe kujdesin e tyre disa monumente arkeologjike të Durrësit. Shkollat morën  në dorëzim monumentet, ku çdo nxënës përfaqësues i shkollës mori certifikaten e dhënies në adoptim, me “çelësin”simbolik të monumentit.Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve,,,,
18 prilli i këtij viti iu kushtua zbuluesit të mirënjohur të monumenteve në qytetin 3000-vjeçar të Durrësit, Vangjel Toçi. Gjatë ceremonisë të pranishmit u njohën me ekspozitën “Durrësi, 3000 vjet krenari dhe përgjegjësi”.
Nisma mbarëkombëtare “Miqtë e monumenteve” është mbyllur me nënshkrimin e marrëveshjes së protokollit mes Drejtorive Rajonale të Kulturës Kombëtare dhe Drejtorive të Arsimit, e nënshkruar mes titullarëve të këtyre institucioneve në çdo qytet.
Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve. Qëllimi i kësaj marrëveshje është anagazhimi i nxënësve në përkujdesjen e momumenteve dhe mbrojtjen e tyre, madje duke u kthyer edhe si një garë mes shkollave.
Kjo nismë  që filloi nga Amfiteatri i Durrësit,u shpërnda në një rrjet gjithëpërfshirës në Kalanë e Rozafatit, në Kalanë e Beratit, në Finiq, në Amantia, në Kishën e 40 Shenjtorëve, në Kalanë e Gjirokastrës,  në Bazilikën e Linit , etj. Sot, gjenerata e re e Shqiperisë u angazhua publikisht në një fushatë sensibilizuese  në moton “MBROJ MONUMENTIN”./a.g/ http://www.ata.gov.al/nisma-miqt-e-monumenteve-perhapet-neper-shkollat-e-vendit-95473.html 


Durrës: Të rinjtë e tetë shkollave marrin nën kujdes monumentet e qytetit

amfiteatrii Durrsit
amfiteatrii Durrsit
Durrës, 18 prill /ATSH-Gëzim Kabashi/-Sot në mesditë në Durrës është prezantuar projekti “Mik i monumenteve”. Ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro dhe ajo e Arsimit, Lindita, Nikolla kanë shfrytëzuar 18 prillin, Ditën e trashgimisë kulturore, për të prezantuar nismën e përbashkët të dy ministrive, e cila në të njejten ditë është paraqitur edhe në disa nga qytetet e tjera historike të vendit.
Gjatë ceremonisë që u zhvillua në një prej galerive të amfiteatrit antik të qytetit bregdetar, mnistrja Kumbaro theksoi se slogani “ Të mbrojmë monumentet” vë para detyrash dhe përgjegjësish të gjithë aktorët e shoqërisë shqiptare. Sipas. Kumbaros, monumentet arkeologjike dhe historike duhet të jenë për të rinjtë jo vetëm vende soditjeje, por edhe hapësira për veprimtari kulturore të të gjitha gjinive.
Në fjalën e saj, ministrja  Nikolla u kërkoi të rinjve të pranishëm të punojnë që rrjeti i mbrojtësve të monumenteve të zgjerohet edhe me prindët, vëllezërit e motrat e tyre. Ministrja Nikolla nënvizoi përgjegjësinë që kanë për të ardhmen institucionet dhe shoqëria shqiptare.
Tetë shkolla të mesme të qytetit sot shpallën në mbrojtjen dhe kujdesin e tyre po aq monumente arkeologjike të Durrësit. 18 prilli i këtij viti i është kushtuar zbuluesit të mirënjohur të monumenteve në qytetin 3000-vje[art ë Durrësit, Vangjel To[i. Gjatë ceremonisë të pranishmit u njohën me ekspozitën “Durrësi, 3000 vjet krenari dhe përgjegjësi”./z.t/ /a.ke/

Theth, turistët francezë zhbllokohen nga bora pas 18 orësh:Jemi mirë

,,MALESI E MADHE - Zhbllokohen pas 18 orësh 8 turistët francezë dhe 5 banorët e zonës, që u bllokuan mbrëmjen e djeshme në orën 20:00 në aksin Bogë-Theth në Malësinë e Madhe. 


Ata tregojnë se gjendja e tyre është e mirë dhe gjatë qëndrimit natën në automjetet e tyre nuk kanë pasur ndonjë problem me ngrohjen apo me ushqimin.
“Jemi mirë, kishim ushqim dhe ngrohje." Nuk kemi patur asnjë problem”,- thotë njëri prej turistëve të Francës, që mbrëmjen e djeshme ishin nisur për në Shkodër.

Operacioni i zhbllokimit është bërë nga Drejtoria e Përgjithshme e Emergjencave Civile për hapjen e rrugëve po nga punonjës të policisë. 

Orët e natës ata i kanë kaluar në automjetet e tyre ku kishin shkuar edhe disa mjekë nga zonat përreth. Grupi i turistëve po ktheheshin nga Thethi në drejtim të Shkodrës, teksa u bllokuan në dëborë.
 
Menjëherë në aksin ku u bllokuan shkuan forca të policisë së Shkodrës  si dhe punonjës të Drejtorisë Rrugëve. Por turistët nuk pranuan t’i braktisin automjetet dhe vendosën ta kalojnë natën brena automjeteve deri në pastrimin e rrugës. 

TURISTËT KTHEHESHIN NGA THETHI PËR NË SHKODËR
Një grup prej 8 turistësh francezë, mes tyre dy fëmije dhe 5 banorë të zonës kanë mbetur të bllokuar mbrëmë si pasojë e reshjeve të dëborës në aksin Bogë-Theth në Malësinë e Madhe. Grupi i turistëve po kthehej nga Thethi në drejtim të Shkodrës, teksa kanë mbetur të bllokuar per disa orë në vendin e quajtur Qafë –Thore. 

Aktualisht ata janë jashtë rrezikut për jetën, pasi në ndihmë të tyre shkuan banorë të zonës, blutë e Shkodrës si dhe punonjës të Drejtorisë së Rrugëve. Turistët nga mbrëmë ndodhen brenda automejteve të tyre të bllokuar, pasi nuk kanë pranuar t'i braksitisin deri me shkrirjen e dëborës dhe mundësimin e kalimit të automjeteve. Me ta gjatë natës kanë qendruar edhe mjekë të Thethit, për të mbajtur nën kontroll gjendjen e tyre shëndetësore.

5 automjetet e tyre tip fuoristrad me targa franceze, ndodhen të bllokuara në Qafë –Thore, pasi ndërhyrja e mjeteve është e pamundur për shkak se trashësia e dëborës e kalon 1 metër. 

Reshje të dendura dëbore ka edhe në zonat malore të Dukagjinit, në Malësi të Madhe, në Pukë dhe në Kukës, por nuk evidentohen probleme.

ZHVILLIMET GJATE OREVE TE MBREMJES SE DJESHME

ORA 23:35 KRYEPLAKU: TURISTËT JANË JASHTË RREZIKUT PËR JETËN

Duke folur për "A1 Report" Gjon Ndoja, kryeplak i fshatit Bogë, ka treguar se, janë rreth 700 metra larg të bllokuarve, ndërsa janë duke punuar me fadroma për të hapur rrugët
Sipas tij, problem me njërën fadrom e cila është kthyer dhe një tjetër është nisur nga Boga për në Qafë Thore.

“Nuk është sasi bore shumë e madhe, por gjithsesi prapë përbën rrezik gjatë orëve të natës”, ka thënë Ndoja.

Sipas tij, makinat e turisteve u goditën nga dy ortekë gjatë udhëtimit, forcat e policisë mbërrijnë në vend. Ndërkaq bëhet e ditur se, personat e bllokuar tashmë janë jashtë rrezikut për jetën dhe po punohet për evakuimin e tyre. Francezët nuk kanë pranuar që të evakuohen për shkak të makinave dhe kërkojnë zhbllokimin e tyre.

turistet franceze
(Në foto: Makinat në vendin e ngjarjes në zonën e Qafë Thores në Malësi të Madhe e marrë në orën 23:45 minuta) 

ORA 22:47 BANORI: TE BLLOKUAR QE NGA ORA 16:00 E PASDITES
Sadik Pushimaj, një nga banorët e fshatit i cili ndodhet me grupin e turistëve sqaron në një lidhje telefonike për “A1 Report” se janë të bllokuar që prej orës 16:00 të ditës së sotme.
 
“Jemi këtu 13 persona me pesë automjete, shqetësimi jonë është ulja e temperaturave që mund të shkaktojë ortekë dhe jemi të rrezikuar. Kemi kontaktuar me drejtuesit lokal dhe ata po punojnë për zhbllokimin e rrugës”.

ORA 22:33 MB: BLLOKOHEN TURISTET FRANCEZE, KEMI NISUR BOREPASTRUESE
Në lidhje me këtë situatë Ministria e Brendshme ka bërë të ditur se, ka “marrë masa emergjente për t’i ardhur në ndihmë.”
 
“Rreth orës 20:00 në Drejtorinë Operacionale të Drejtim  Komandimit të Emergjencave Civile nga specialisti i emergjencave civile të Prefekturës së Qarkut Shkodër, është raportuar se një grup turistësh francezë, të cilët ishin nisur me automjetet e tyre nga Thethi për në Shkodër, janë bllokuar sot pasdite në aksin rrugor Theth – Bogë në vendin e quajtur Qafë Thore”, ka bërë të ditur Ministria e Brendshme. 
 
Sipas Ministrisë, “në ndihmë të tyre kanë shkuar forcat e policisë të Shkodrës, Kryetari i Komunës Shalë dhe komuniteti i zonës. Gjithashtu, për hapjen e aksit rrugor po punohet në dy drejtime, Theth – Bogë dhe Bogë – Theth, nga dy borëpastruese të Drejtorisë së Përgjithshme të Emergjencave Civile dhe dy borëpastruese të Drejtorisë Rajonale të Rrugëve Shkodër.
 
Drejtuesit e pushtetit vendor dhe komuniteti i zonës po ndihmojnë në transportin me fadroma të turistëve francezë për t`i kthyer ata në Theth si dhe për sistemimin e tyre në ambiente normale për kalimin e natës.

*Shkrimi u publikua fillimit më 17 prill, Ora 23:48 dhe u përditëasua sot, 18 prill

Redaksia online
(esh/shqiptarja.com)
 - See more at: http://www.shqiptarja.com/aktualitet/2731/theth-turist-t-francez--zhbllokohen-nga-bora-pas-18-or-shjemi-mir--210317.html#sthash.RVZdfYLG.dpuf

Gjermeni prezanton task-forcen ne Durres: Masa te rrepta për turizmin

,DURRES-  Ministrja e Zhvillimit Urban dhe Turizmit, Eglantina Gjermeni ka prezantuar urdhrin për ngritjen e një task-force për manaxhimin e sezonit veror, masat për të gjitha institucionet dhe lehtësitë e ofruara për organet e planifikimit vendor. Gjatë një takimi me përfaqësues të njësive të qeverisjes vendore të brezit bregdetar në Durrës, ministrja Gjermeni tha se këto masa kanë nisur të vihen në zbatim me qëllim rritjen e numrit të turistëve përmes cilësisë dhe standardeve të ofruara dhe promovimin e potencialeve që ofron Shqipëria.

 
Për arritjen e këtyre qëllimeve, ministrja Gjermeni kërkoi edhe bashkëpunimin e vendorëve.
 
Në kuadër të këtij  projekti janë parashikuar edhe aktivitete të përbashkëta me homologët e Kosovës në muajin maj deri në shtator për promovimi e kulturës së dyanëshe.
 

Redaksia Online
(e.s/shqiptarja.com)
 - See more at: http://www.shqiptarja.com/aktualitet/2731/gjermeni-prezanton-task-forc-n-n--durr-s-masa-t--rrepta-p-r-turizmin-210418.html#sthash.GizI5y1f.dpuf

Vlorë, VKM për plazhet private “të shfrytëzojnë 20% të bregdetit”


.

NGA JEROLA ZIAJ
                                   18 Prill 2014 - 14:17

VLORE- Plazhet e Vlorës kanë të drejtë të shfrytëzojnë vetëm 20% të bregdetit, ndërsa më shumë akses këtë sezon të ri veror do të kenë qytetarët. Ky fakt ka dalë nga pah pas mbërritjes së vendimit të këshillit të ministrave për shfrytëzimin e bregdetit, pohuar për “A1 Report” nga drejtori i dhomës së tregtisë dhe industrisë në Vlorë, Arben Breshani. Ai e ka vlerësuar këtë si një nismë pozitive dhe që sjell rritjen e numrit të turistëve drejt bregdetit të Vlorës.

 
Ai kërkoi edhe ndërhyrjen e menjëhershme për pastrimin e vijës bregdetare nga mbetjet dhe inertet.
 
Pushuesit e kanë ngritur disa herë problemin e mungesës së plazheve publike, pasi sipërfaqe të konsiderueshme zaptoheshin nga operatorët privatë.
 
Redaksia Online
(e.s/shqiptarja.com)
 - See more at: http://www.shqiptarja.com/aktualitet/2731/vlor--vkm-p-r-plazhet-private-t--shfryt-zojn--20-t--bregdetit-210420.html#sthash.doxpJUkj.dpuf

SHkoder/ SOS 8 Turiste Franceze dhe 7 Banore te zones BLLOKOHEN nga debora e madhe---http://www.shkodrapress.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=1148%3Asos-shkod%C3%ABr-8-turist%C3%AB-francez%C3%AB-dhe-7-banor%C3%AB-bllokohen-nga-d%C3%ABbora&Itemid=465